Datasenteret på Rjukan ligger på industriområdet Svadde, og har vært i drift siden 2014. Selskapet har utvidet datasenteret i flere omganger, blant annet for å huse tungregningeoperasjonene til Volkswagen gruppen.
Rjukan ligger i Tinn kommune, Telemark fylke. Rjukan har en rik industrihistorie og er kjent som fødestedet for norsk vannkraft. På begynnelsen av 1900-tallet utviklet Norsk Hydro området for å utnytte de store vannressursene til produksjon av kunstgjødsel. Rjukan ble en viktig industriby med en rekke vannkraftverk som leverte strøm til fabrikkene og senere til nasjonal kraftforsyning. Etter at Hydro reduserte sin virksomhet på Rjukan på begynnelsen av 1990-tallet, gikk regionen gjennom en omstillingsperiode med lavere industriell aktivitet.
Ønsket datasenter til Rjukan
Kommunens politikere ønsket derfor å tiltrekke datasentre som kunne dra nytte av lokal kraft, skape arbeidsplasser og gi økonomiske ringvirkninger. Dette samsvarte godt med Green Mountains behov for en ny lokasjon. Med tilgang til kraft, regulerte industriarealer og kvalifisert arbeidskraft, var Rjukan et ideelt valg. I 2014 ble datasenteret TEL-Rjukan etablert.
Green Mountain har bygget datasenteret på Rjukan i flere faser, noe som gir senteret fleksibilitet og skalerbarhet i takt med kundenes behov. Siden oppstarten har Green Mountain gjennomført flere utbyggingsfaser og betjener i dag en rekke kunder, inkludert internasjonale aktører som Volkswagen-konsernet, noe som gir betydelige eksportinntekter.
Green Mountain har ambisiøse planer for fremtiden på Rjukan, inkludert videre utvidelse av datasenterkapasiteten. De investerer i nye bygg og teknologi for enda større energieffektivitet. I tillegg etablerer selskapet infrastruktur som gjør det mulig å gjenbruke overskuddsvarme, for eksempel til landbasert fiskeoppdrett og oppvarming av andre nærliggende bygninger.
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hvilke typer ansatte finnes det i et datasenter?
Et datasenter kan sammenlignes med høyteknologisk prosessindustri og handler om kritisk infrastruktur. Da må vi ha døgnbemanning på både teknikere og sikkerhet. Det er innen tekniker-kategorien du finner majoriteten av de ansatte. I tillegg er det en rekke ulike roller som vil ha sin faste arbeidsplass her. Alt fra ingeniører, prosjektledere og HMS-rådgivere til støttefunksjoner innen økonomi, HR, marked og ledelse.
Ny ringvirkningsrapport
I forbindelse med 10 år i drift, har Green Mountain nylig publisert en ringvirkningsrapport. Den viser at datasenteret på Rjukan har understøttet 715 årsverk og 760 millioner kroner i verdiskaping. Videre har det bidratt med 80 millioner kroner i skatteinngang Rapporten viser også at de fleste stillingene krever yrkesfaglig utdannelse, og at datasenteret kan virke som en katalysator for ny industriutvikling på Rjukan.