Green Mountain ønsker å bygge et nytt datasenter i Vagle Næringspark i Sandnes kommune. Tomten er ferdigregulert for næringsetablering.
Planen er å bygge fire datasenterbygg. Green Mountain har er godt samarbeid med Vagle Næringspark og Sandnes kommune, og er nå i en prosess med planendring for å tilpasse tomten til datasenterplanene.
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvor mange arbeidsplasser genererer et datasenter?
Det kommer an på type og størrelse på datasenteret. Typiske colocation datasentre hvor mange ulike kunder betjenes har høyere antall ansatte per MW kapasitet enn for eksempel store hyperscale datasentre pga. stordriftsfordeler. Samtidig kan man heller ikke kun telle de direkte ansatte hos datasenteroperatøren. Mange andre personer kan ha datasenteret som som faste arbeidsplass gjennom for eksempel å være ansatt i innleid vakt- aller renholdsselskap eller være ansatt hos datasenterets kunder. Eksempelvis er det 77 ansatte som jobber fast ved Green Mountains middels store datasenter på Rjukan. Det tilsvarer over 10 ansatte per MW kapasitet. Ved vårt datasenter på Heggvin estimeres 70 arbeidsplasser per 30MW bygg, noe som tilsvarer 2,3 ansatte per MW. Så her er det store variasjoner basert på størrelse og type datasenter. Ser man på de totale sysselsettingseffektene av en datasenteretablering er de mye større da anleggene sysselsetter mange arbeidstakere gjennom utbygginger og kontinuerlig vedlikehold.
Du kan også finne mye informasjon om datasenter arbeidsplasser i en grundig rapport gjort av Norsk Datasenterindustri.
Hvor mye betaler et datasenter i skatt?
På lik linje med alle andre selskaper i Norge må vi følge det norske skattesystemet. Det betyr at datasentre må betale selskapsskatt, eiendomsskatt (i kommunene som har det), skatt på overskudd osv. De ansatte som arbeider ved datasenteret må betale inntektsskatt. Selskapsskatten går i hovedsak til staten mens en mindre andel av denne tilfaller kommunen. Den største fordelen for vertskommunen til et datasenter er de indirekte ringvirkningene etableringen skaper, som for eksempel økt næringsvirksomhet, potensiell tilflytting til kommunen og økt lokal kjøpekraft basert på nye arbeidsplasser. En rapport utarbeidet av Menon Economics analyserte for eksempel skatteeffektene av et datasenter på 7MW i Tinn kommune.
Hvor kan man bygge datasentre?
Man kan bygge datasentre mange steder omkring i verden men felles for alle lokasjonene er at tre kriterier må oppfylles:
1) Tilgang på strøm
2) Egnet landområde med hensiktsmessig beliggenhet i forhold til brukerne
3) Tilstrekkelig kommunikasjonslinjer.
I tillegg vil faktorer som sikkerhet, tilgang på kompetent arbeidskraft og transportinfrastruktur være avgjørende. Samtidig er det slik at noen steder i verden er bedre egent enn andre. Fra et bærekraftperspektiv er det for eksempel veldig gunstig å etablere datasentre i Norge hvor man kan benytte fornybar vannkraft og hvor et kjølig klima gjør at man trenger mindre strøm til å kjøle serverne.
Les gjerne mer om hvor man kan bygge datasentre i denne artikkelen fra Norsk Datasenterindustri.
Green Mountain avventer nå behandling av søknad om planendring, og det er fortsatt et stykke igjen til et ferdig datasenter. Utfallet av behandlingen vil være avgjørende for endelig investeringsbeslutning. En evt. realisering av prosjektet vil gi over 200 faste heltidsstillinger knyttet til datasenteret på Vagle.
Les full pressemelding om saken her.