På Kalberg i Time kommune i Rogaland ønsker Green Mountain å bygge datasenter. Det foregår nå en regulering av området for å se om dette er mulig.
Den aktuelle tomten ligger i nærheten av nye Fagrafjell transformatorstasjon, et av Norges viktigste og sterkeste strømknutepunkt. Et eventuelt datasenter vil bestå av flere bygninger og bygges i faser over flere år. Total kapasitet for anlegget vil kunne være opptil 250MW fordelt på 8 bygg.
Fagrafjell trafostasjon
Hovedgrunnen til at vi ønsker å bygge her er etableringen av den nye transformatorstasjonen på Kalberg (Fagrafjell). Datasentre trenger tilstrekkelig strøm fra et godt utbygd og sikkert strømnett hele døgnet gjennom. Dessuten har Kalberg regionale innføringsveier med fiber, kort avstand til internasjonal flyplass samt nærhet til kompetansemiljøer og universitet. Vi ser også gode muligheter for at andre aktører kan utnytte spillvarmen som datasenteret genererer her. Samtidig er det også et mål for oss å vokse lokalt i Rogaland siden bedriften har sitt opphav på Rennesøy.
Mange årsverk
Ved full utbyggelse på 250 MW tilsier vårt estimat minimum 500 årsverk knyttet til selve datasenteret når det er i drift. Dette inkluderer ansatte i Green Mountain, hos kunden og hos faste tjenesteleverandører som sikkerhet og renhold. Med andre ord, ansatte som har sin faste arbeidsplass på Kalberg. Dette tallet inkluderer ikke årsverk knyttet til utbygging/utvidelser eller årsverk hos våre faste leverandører av vedlikeholdstjenester/serviceavtaler eller andre tjenester selskapet kjøper eksternt.
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hva slags ringvirkninger skaper et datasenter?
En nyetablering av et datasenter, påvirker et bredt spekter av bedrifter i ulike næringer, både i utbyggings- og driftsfasen til senteret.
I første omgang vil eieren av datasentret etterspørre varer og tjenester fra flere leverandører. Disse leverandørene vil deretter etterspørre varer og tjenester fra sine underleverandører.
Således vil de første investeringene resultere i økt produksjon, verdiskaping og sysselsetting både for de direkte leverandørene (dette kaller vi «direkte effekter») og deres underleverandører (effektene oppover i verdikjeden som vi kaller «indirekte effekter»).
Summen av de direkte og indirekte effektene er det vi refererer til som ringvirkningseffekter. I tillegg skaper en slik etablering både direkte og indirekte sysselsettingseffekter. Både gjennom de som jobber ved datasenteret og gjennom sysselsetting hos leverandørene til datasenteret og leverandørenes underleverandører.
Konsumeffektene, også kjent som induserte effekter, refererer til sysselsetting og verdiskaping som følger av forbruket til de direkte og indirekte ansatte.
Katalytiske effekter, som ikke alltid er kvantifiserbare, inkluderer læringseffekter, innovasjonseffekter og klyngeeffekter. Det er laget flere slike ringvirkningsrapporter i Norge som tar for seg datasenterbransjen generelt (link). Green Mountain har også fått utarbeidet slike rapporter for noen av sine egne datasentre:
Hvor kan man bygge datasentre?
Man kan bygge datasentre mange steder omkring i verden men felles for alle lokasjonene er at tre kriterier må oppfylles:
1) Tilgang på strøm
2) Egnet landområde med hensiktsmessig beliggenhet i forhold til brukerne
3) Tilstrekkelig kommunikasjonslinjer.
I tillegg vil faktorer som sikkerhet, tilgang på kompetent arbeidskraft og transportinfrastruktur være avgjørende. Samtidig er det slik at noen steder i verden er bedre egent enn andre. Fra et bærekraftperspektiv er det for eksempel veldig gunstig å etablere datasentre i Norge hvor man kan benytte fornybar vannkraft og hvor et kjølig klima gjør at man trenger mindre strøm til å kjøle serverne.
Les gjerne mer om hvor man kan bygge datasentre i denne artikkelen fra Norsk Datasenterindustri.
Akkurat nå avventer Green Mountain behandling av områdeplan for å kunne ta endelig investeringsbeslutning og for å realisere prosjektet.