Green Mountain har et datasenter i Ytre Enebakk so har vært i drift siden 2020. Det ligger kun 20 km utenfor Oslo sentrum. I løpet av de siste årene har datasenteret utviklet seg til å bli en stor og viktig arbeidsplass i Enebakk.
Siden oppstart i 2020, har datasenteret blitt utvidet flere ganger, og består nå av tre bygningsmasser. Her er det både en kombinasjon av bygg dedikert til en spesifikk kunde, samt bygg for samlokalisering av flere kunder.
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hva slags ringvirkninger skaper et datasenter?
En nyetablering av et datasenter, påvirker et bredt spekter av bedrifter i ulike næringer, både i utbyggings- og driftsfasen til senteret.
I første omgang vil eieren av datasentret etterspørre varer og tjenester fra flere leverandører. Disse leverandørene vil deretter etterspørre varer og tjenester fra sine underleverandører.
Således vil de første investeringene resultere i økt produksjon, verdiskaping og sysselsetting både for de direkte leverandørene (dette kaller vi «direkte effekter») og deres underleverandører (effektene oppover i verdikjeden som vi kaller «indirekte effekter»).
Summen av de direkte og indirekte effektene er det vi refererer til som ringvirkningseffekter. I tillegg skaper en slik etablering både direkte og indirekte sysselsettingseffekter. Både gjennom de som jobber ved datasenteret og gjennom sysselsetting hos leverandørene til datasenteret og leverandørenes underleverandører.
Konsumeffektene, også kjent som induserte effekter, refererer til sysselsetting og verdiskaping som følger av forbruket til de direkte og indirekte ansatte.
Katalytiske effekter, som ikke alltid er kvantifiserbare, inkluderer læringseffekter, innovasjonseffekter og klyngeeffekter. Det er laget flere slike ringvirkningsrapporter i Norge som tar for seg datasenterbransjen generelt (link). Green Mountain har også fått utarbeidet slike rapporter for noen av sine egne datasentre:
Hvilke typer ansatte finnes det i et datasenter?
Et datasenter kan sammenlignes med høyteknologisk prosessindustri og handler om kritisk infrastruktur. Da må vi ha døgnbemanning på både teknikere og sikkerhet. Det er innen tekniker-kategorien du finner majoriteten av de ansatte. I tillegg er det en rekke ulike roller som vil ha sin faste arbeidsplass her. Alt fra ingeniører, prosjektledere og HMS-rådgivere til støttefunksjoner innen økonomi, HR, marked og ledelse.
Per høsten 2024 har Green Mountain over 50 egne ansatte på datasenteret sitt på Enebakk i tillegg til mange innleide og ansatte hos tjenesteleverandører innen sikkerhet og renhold.
Mange av de ansatte bor i nærområdet og selskapet er også en av hovedsponsorene til det lokale Idrettslaget Driv IL.
Du kan lese mer om de tekniske spesifikasjonene om datasenteret på Green Mountains hjemmeside.