Utenfor Stavanger, på Rennesøy, finner vi Green Mountains første datasenter. Det er vanskelig å finne det, for det ligger nemlig inni et fjell!
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hva slags ringvirkninger skaper et datasenter?
En nyetablering av et datasenter, påvirker et bredt spekter av bedrifter i ulike næringer, både i utbyggings- og driftsfasen til senteret.
I første omgang vil eieren av datasentret etterspørre varer og tjenester fra flere leverandører. Disse leverandørene vil deretter etterspørre varer og tjenester fra sine underleverandører.
Således vil de første investeringene resultere i økt produksjon, verdiskaping og sysselsetting både for de direkte leverandørene (dette kaller vi «direkte effekter») og deres underleverandører (effektene oppover i verdikjeden som vi kaller «indirekte effekter»).
Summen av de direkte og indirekte effektene er det vi refererer til som ringvirkningseffekter. I tillegg skaper en slik etablering både direkte og indirekte sysselsettingseffekter. Både gjennom de som jobber ved datasenteret og gjennom sysselsetting hos leverandørene til datasenteret og leverandørenes underleverandører.
Konsumeffektene, også kjent som induserte effekter, refererer til sysselsetting og verdiskaping som følger av forbruket til de direkte og indirekte ansatte.
Katalytiske effekter, som ikke alltid er kvantifiserbare, inkluderer læringseffekter, innovasjonseffekter og klyngeeffekter. Det er laget flere slike ringvirkningsrapporter i Norge som tar for seg datasenterbransjen generelt (link). Green Mountain har også fått utarbeidet slike rapporter for noen av sine egne datasentre:
Rennesøy er en øy i Boknafjorden, tidligere en egen kommune bestående av åtte bebodde øyer. I dag er øya en del av Stavanger kommune. I 2013 etablerte Green Mountain datasenteret SVG-Rennesøy i et tidligere NATO-anlegg for ammunisjonslagring på øya.
Da anlegget ble tilgjengelig for kommunen, var det stor interesse for å bruke det til å skape lokale arbeidsplasser. Med sin atomsikre konstruksjon, nærhet til fjorden for kjøling med sjøvann og robuste infrastruktur, var stedet godt egnet for å huse et datasenter. Kommunen benyttet seg av sin forkjøpsrett og kjøpte anlegget før det ble lagt ut på det åpne markedet.
Deretter ble det inngått en langsiktig leieavtale med familiekonsernet Smedvig, som allerede hadde jobbet for å overbevise forskningsorganisasjonen CERN om å etablere et datasenter i regionen. Smedvig var også involvert i et datasenterprosjekt med Universitetet i Stavanger, men valgte å fokusere på anlegget på Rennesøy. Selv om samarbeidet med CERN ikke ble realisert, investerte Smedvig i stedet og etablerte selskapet Green Mountain, som startet byggingen av datasenteret i 2011. Senteret gikk offisielt i drift i 2013.
Komplisert infrastruktur
Fjellhallene inni Hodnefjellet rommer nå servere, kilometervis med kabler og et innovativt kjølesystem som benytter seg av vannet fjorden.
I dag består datasenteret av seks fjellhaller med integrerte betongstrukturer, hvorav tre av dem er to-etasjes. Infrastrukturen er designet for at kapasiteten kan utvides, for å møte kundenes nåværende og fremtidige behov. Plasseringen inne i fjellet gjør anlegget godt egnet til å beskytte kritisk infrastruktur. For å sikre stabil strømforsyning får anlegget energi fra flere vannkraftverk, med en estimert pålitelighet på 99,99997 prosent.
Hovedkontor pluss administrasjonkontor
Hovedkontoret til Green Mountain er nettopp her, på Rennesøy, men nylig flyttet mange av de administrative ressursene til et nytt kontor i Stavanger. Det var rett og slett blitt for trangt om plassen på kontoret på datasenteret. Til sammen har nesten 120 personer datasenteret på Rennesøy og kontoret i Stavanger som arbeidsplass.
Store ringvirkninger
Etableringen av et datasenter kan gi store ringvirkninger til lokalsamfunnet. Nylig utførte Menon Economics en analyse hvor de avdekker de faktiske ringvirkningene datasenteret på Rennesøy har skapt siden byggestart i 2011. Rapporten bygger på faktiske innkjøps- og HR data fra våre systemer. De fant blant annet ut at datasenteret, som i dag har en kapasitet på ca 16,5MW, har understøttet 1600 årsverk gjennom hele perioden. Videre har det skapt 2,3 milliarder NOK i verdiskaping og 200 millioner i skatteinntekter.
Du kan gjerne lese resten av rapporten her.