Jump to main content
et grønt fjell som huset et datasenter.

Utenfor Stavanger, på Rennesøy, finner vi Green Mountains første datasenter. Det er vanskelig å finne det, for det ligger nemlig inni et fjell!

Rennesøy er en øy i Boknafjorden, tidligere en egen kommune bestående av åtte bebodde øyer. I dag er øya en del av Stavanger kommune. I 2013 etablerte Green Mountain datasenteret SVG-Rennesøy i et tidligere NATO-anlegg for ammunisjonslagring på øya.

Da anlegget ble tilgjengelig for kommunen, var det stor interesse for å bruke det til å skape lokale arbeidsplasser. Med sin atomsikre konstruksjon, nærhet til fjorden for kjøling med sjøvann og robuste infrastruktur, var stedet godt egnet for å huse et datasenter. Kommunen benyttet seg av sin forkjøpsrett og kjøpte anlegget før det ble lagt ut på det åpne markedet.

Deretter ble det inngått en langsiktig leieavtale med familiekonsernet Smedvig, som allerede hadde jobbet for å overbevise forskningsorganisasjonen CERN om å etablere et datasenter i regionen. Smedvig var også involvert i et datasenterprosjekt med Universitetet i Stavanger, men valgte å fokusere på anlegget på Rennesøy. Selv om samarbeidet med CERN ikke ble realisert, investerte Smedvig i stedet og etablerte selskapet Green Mountain, som startet byggingen av datasenteret i 2011. Senteret gikk offisielt i drift i 2013.

Komplisert infrastruktur

Fjellhallene inni Hodnefjellet rommer nå servere, kilometervis med kabler og et innovativt kjølesystem som benytter seg av vannet fjorden.

I dag består datasenteret av seks fjellhaller med integrerte betongstrukturer, hvorav tre av dem er to-etasjes. Infrastrukturen er designet for at kapasiteten kan utvides, for å møte kundenes nåværende og fremtidige behov. Plasseringen inne i fjellet gjør anlegget godt egnet til å beskytte kritisk infrastruktur. For å sikre stabil strømforsyning får anlegget energi fra flere vannkraftverk, med en estimert pålitelighet på 99,99997 prosent.

Irene, Sverre og Lene i Green Mountains HR-avdeling.

Hovedkontor pluss administrasjonkontor

Hovedkontoret til Green Mountain er nettopp her, på Rennesøy, men nylig flyttet mange av de administrative ressursene til et nytt kontor i Stavanger. Det var rett og slett blitt for trangt om plassen på kontoret på datasenteret. Til sammen har nesten 120 personer datasenteret på Rennesøy og kontoret i Stavanger som arbeidsplass.

Store ringvirkninger

Etableringen av et datasenter kan gi store ringvirkninger til lokalsamfunnet. Nylig utførte Menon Economics en analyse hvor de avdekker de faktiske ringvirkningene datasenteret på Rennesøy har skapt siden byggestart i 2011. Rapporten bygger på faktiske innkjøps- og HR data fra våre systemer. De fant blant annet ut at datasenteret, som i dag har en kapasitet på ca 16,5MW, har understøttet 1600 årsverk gjennom hele perioden. Videre har det skapt 2,3 milliarder NOK i verdiskaping og 200 millioner i skatteinntekter.

Du kan gjerne lese resten av rapporten her.

Relaterte artikler

Sånn vil datasenteret se ut når alle fem byggene står ferdig.

Datasenteret på Hamar

I 2023 startet byggingen av Green Mountains nyeste datasenter, OSL-Hamar. Det ligger på Heggvin, midt mellom Hamar og Løten i Innlandet fylke. Hele senteret er forbeholdt en kunde, sosiale medier selskapet TikTok. Første spadetak ble tatt på senvinteren i 2023, og nå begynner konturene av et ferdig datasenter å vise seg. Deler av det er […]

Datasenteret på Enebakk

Green Mountain har et datasenter i Ytre Enebakk so har vært i drift siden 2020. Det ligger kun 20 km utenfor Oslo sentrum. I løpet av de siste årene har datasenteret utviklet seg til å bli en stor og viktig arbeidsplass i Enebakk. Siden oppstart i 2020, har datasenteret blitt utvidet flere ganger, og består […]

Datasenter på Rjukan

Datasenter på Rjukan

Datasenteret på Rjukan ligger på industriområdet Svadde, og har vært i drift siden 2014. Selskapet har utvidet datasenteret i flere omganger, blant annet for å huse tungregningeoperasjonene til Volkswagen gruppen. Rjukan ligger i Tinn kommune, Telemark fylke. Rjukan har en rik industrihistorie og er kjent som fødestedet for norsk vannkraft. På begynnelsen av 1900-tallet utviklet […]

Datasenter på Kalberg - Illustrasjon

Datasenter på Kalberg

På Kalberg i Time kommune i Rogaland ønsker Green Mountain å bygge datasenter. Det foregår nå en regulering av området for å se om dette er mulig. Den aktuelle tomten ligger i nærheten av nye Fagrafjell transformatorstasjon, et av Norges viktigste og sterkeste strømknutepunkt. Et eventuelt datasenter vil bestå av flere bygninger og bygges i […]

Datasenter på Jørpeland

Byen Jørpeland utenfor Stavanger har sterke tilknytninger til stålverket som ble etablert der tidlig på 1900-tallet. Det gikk konkurs og ble nedlagt i 2022. Nå står stålverket tomt, tomta er regulert til industri og det er mye kraft tilgjengelig. Her ønsker Green Mountain å bygge et datasenter som vil skape 50 nye arbeidsplasser. Green Mountain […]