Det kan forklares på en enkel og en vanskelig måte. Her skal vi prøve å forklare hva et datasenter er slik at du forstår det, og forstår hvilken viktig rolle det spiller i samfunnet vårt.
Det første datasenteret i verden ble bygget allerede i 1945, og i dag finnes det tusenvis av dem over hele kloden.
Enkelt forklart
Et datasenter er en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å håndtere eller lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om.
Hva er det inni et datasenter?
Inne i et datasenter er det utallige servere som lagrer all informasjonen vi finner og bruker på internett hver eneste dag. Datasentrene er koblet til internett via kraftige kabler som kan overføre store mengder data veldig fort. Det er snakk om noen få millisekunder for å overføre data fra den ene siden av jordkloden til den andre.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hvilke typer ansatte finnes det i et datasenter?
Et datasenter kan sammenlignes med høyteknologisk prosessindustri og handler om kritisk infrastruktur. Da må vi ha døgnbemanning på både teknikere og sikkerhet. Det er innen tekniker-kategorien du finner majoriteten av de ansatte. I tillegg er det en rekke ulike roller som vil ha sin faste arbeidsplass her. Alt fra ingeniører, prosjektledere og HMS-rådgivere til støttefunksjoner innen økonomi, HR, marked og ledelse.
Hvordan er datasenterbransjen i Norge?
Datasenterbransjen i Norge er relativt ny og består av en håndfull middels- til store selskaper og en rekke mindre selskaper. Majoriteten er medlemmer av bransjeorganisasjonen Norsk Datasenterindustri (NDI).
De fleste norske aktørene er så kalte colocation datasentre. Et datasenter som tilbyr sine tjenester til flere kunder og samlokaliserer disse. Datasenterindustrien kjennestegnes ved at den er kraftintensiv. En NDI- rapport fra 2023 dokumenterte at datasenterbransjen i Norge hadde en samlet kapasitet på 501 MW og at omtrent 150MW av dette er i bruk. Dette tallet er nok allerede utdatert da bransjen opplever sterk vekst og flere store prosjekter er under utbygging. De største aktørene i bransjen er Green Mountain, Bulk, Stack EMEA, Lefdal Mine og Organge Business. Disse har en rekke ulike kunder som leverer digitale samfunns- og selskapskritiske tjenester fra datasentrene.
Bransjen skaper arbeidsplasser og økonomiske ringvirkninger og tjenestene kan sees på som viktig eksportindustri, da mange av kundene er internasjonale. Medlemmene i NDI tar sterk avstand fra kryptoindustrien og anser ikke den som en del av den seriøse og etablerte datasenterindustrien.
Når du bruker internett, for eksempel når du ser på en video, sender en melding eller handler på nettet, går dataene dine gjennom et nettverk av kabler, rutere og servere. Datasentrene er hjertet av dette nettverket, hvor all lagring og behandling av data skjer.
Et datasenter er åpent og i drift 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, året rundt. På den måten er alle tjenester vi bruker på internett, og all informasjonen vi søker etter der, alltid tilgjengelig.
Ja, du bruker datasentre!
Hva er et datasenter?
Et datasenter er mer enn bare servere og kabler. Det inneholder også avanserte systemer for kjøling og strømforsyning. Serverne i et datasenter generer mye varme, og for å holde dem i drift må de kjøles ned, ofte ved hjelp av kald luft eller kaldt vann.
Hvis et datasenter opplever strømbrudd, er det alltid reservestrøm tilgjengelig, ofte i form av dieselgeneratorer.
I tillegg til servere, kilometervis av kabler og kjølesystemer, finner vi også høyteknologiske sikkerhetssystemer, installasjoner for regulering av luftfuktighet, brannslukningssystemer, og kontrollrom hvor alt overvåkes og administreres.