Du vet når man sier «verden har blitt så liten»! Digitaliseringen har ført oss nærmere hverandre. Folk i Australia er bare noen millisekunder unna, og det samme gjelder all informasjon man kan finne på internett. Dette er takket være datasentre. Du, jeg og hele samfunnet bruker datasentre hver eneste dag, og de spiller en kritisk rolle i samfunnet vårt.
Ifølge en rapport fra Abelia, benytter vi nordmenn tjenester fra et datasenter i gjennomsnitt 40 ganger hver eneste dag. Uten datasentre ville den digitale utviklingen, ha stoppet opp for lenge siden.
Hva er et datasenter?
Hva er et datasenter? Enkelt sagt er et datasenter en fysisk bygning eller et rom hvor mange datamaskiner er samlet for å prosessere og lagre store mengder data. Når folk snakker om at de lagrer noe i «skyen» er det faktisk datasentre de snakker om. Den gjennomsnittlige nordmann bruker tjenester fra ca. 40 ulike datasentre hver dag. Les mer om hvorfor vi trenger dem her.
Se gjerne Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin definisjon for en litt mer teknisk forklaring her.
Hvorfor trenger vi datasentre?
I vårt stadig mer digitaliserte samfunn er vi like avhengige av datasentre som vi er av elektrisitet. Studier viser at hver nordmann bruker omkring 40 datasentre daglig. Alt som skjer i skyen går nemlig via at datasenter. En scenariorapport fra 2023 viser hvordan et samfunn blir påvirket av et døgn uten datasentre.
Samtidig vil utviklingen innen teknologier som Kunstig Intelligens og High Performance Computing føre til at etterspørselen etter datasentertjenester bare vil øke i årene som kommer.
Hva slags ringvirkninger skaper et datasenter?
En nyetablering av et datasenter, påvirker et bredt spekter av bedrifter i ulike næringer, både i utbyggings- og driftsfasen til senteret.
I første omgang vil eieren av datasentret etterspørre varer og tjenester fra flere leverandører. Disse leverandørene vil deretter etterspørre varer og tjenester fra sine underleverandører.
Således vil de første investeringene resultere i økt produksjon, verdiskaping og sysselsetting både for de direkte leverandørene (dette kaller vi «direkte effekter») og deres underleverandører (effektene oppover i verdikjeden som vi kaller «indirekte effekter»).
Summen av de direkte og indirekte effektene er det vi refererer til som ringvirkningseffekter. I tillegg skaper en slik etablering både direkte og indirekte sysselsettingseffekter. Både gjennom de som jobber ved datasenteret og gjennom sysselsetting hos leverandørene til datasenteret og leverandørenes underleverandører.
Konsumeffektene, også kjent som induserte effekter, refererer til sysselsetting og verdiskaping som følger av forbruket til de direkte og indirekte ansatte.
Katalytiske effekter, som ikke alltid er kvantifiserbare, inkluderer læringseffekter, innovasjonseffekter og klyngeeffekter. Det er laget flere slike ringvirkningsrapporter i Norge som tar for seg datasenterbransjen generelt (link). Green Mountain har også fått utarbeidet slike rapporter for noen av sine egne datasentre:
Hvor mange arbeidsplasser genererer et datasenter?
Det kommer an på type og størrelse på datasenteret. Typiske colocation datasentre hvor mange ulike kunder betjenes har høyere antall ansatte per MW kapasitet enn for eksempel store hyperscale datasentre pga. stordriftsfordeler. Samtidig kan man heller ikke kun telle de direkte ansatte hos datasenteroperatøren. Mange andre personer kan ha datasenteret som som faste arbeidsplass gjennom for eksempel å være ansatt i innleid vakt- aller renholdsselskap eller være ansatt hos datasenterets kunder. Eksempelvis er det 77 ansatte som jobber fast ved Green Mountains middels store datasenter på Rjukan. Det tilsvarer over 10 ansatte per MW kapasitet. Ved vårt datasenter på Heggvin estimeres 70 arbeidsplasser per 30MW bygg, noe som tilsvarer 2,3 ansatte per MW. Så her er det store variasjoner basert på størrelse og type datasenter. Ser man på de totale sysselsettingseffektene av en datasenteretablering er de mye større da anleggene sysselsetter mange arbeidstakere gjennom utbygginger og kontinuerlig vedlikehold.
Du kan også finne mye informasjon om datasenter arbeidsplasser i en grundig rapport gjort av Norsk Datasenterindustri.
Hvilke typer ansatte finnes det i et datasenter?
Et datasenter kan sammenlignes med høyteknologisk prosessindustri og handler om kritisk infrastruktur. Da må vi ha døgnbemanning på både teknikere og sikkerhet. Det er innen tekniker-kategorien du finner majoriteten av de ansatte. I tillegg er det en rekke ulike roller som vil ha sin faste arbeidsplass her. Alt fra ingeniører, prosjektledere og HMS-rådgivere til støttefunksjoner innen økonomi, HR, marked og ledelse.
Kritisk, digital infrastruktur
Norge er et digitalisert samfunn, og internett er en fullintegrert del av våre alles liv hver eneste dag. Derfor blir datasentre regnet som kritisk, digital infrastruktur.
Rapporten fra Abelia heter «et døgn uten internett», og de har lagd et scenario på hvordan dette kan utspille seg.
- Medisinsk utstyr vil ikke fungere, og helsepersonell kommer ikke til å ha tilgang til pasienters journaler.
- Nødnettet kommer til å være nede.
- Mangel på kommunikasjon – trygghetsalarmer, boligalarmer og kommunikasjon via apper vil ikke fungere.
- Trafikkaos – trafikklys vil blinke gult og digitale skilter vil kun vise feilmeldinger.
- Alle matbutikker vil bli midlertidig stengt da det ikke er mulig å betale for varene.
- Nettavisene virker ikke, og man mister overblikk over hva som foregår i samfunnet rundt seg.
- Tog, t-bane og trikk vil stoppe opp på grunn av signalfeil, og det vil være mye problemer med offentlig transport.
- Vi vil være ute av stand til å utføre arbeidet vårt.
Et døgn uten internett vil også føre til store økonomiske tap for både små og store selskaper. I rapporten til Abelia er det kalkulert at nedetid på datasentre kan koste mellom 137 og 427 USD per minutt, det vil si mellom 1450 og 4500 norske kroner.
Hva er et datasenter?
Ja, du bruker datasentre!
I 2021 opplevde både Amazon og Facebook uplanlagt nedetid, og det er estimert at Amazon tapte 34 millioner dollar i inntekter. Facebook tapte 100 millioner dollar i inntekter. I tillegg påvirket det aksjekursen til begge selskapene.
Rapport fra Abelia
Hva betyr nedetid for deg?
Det vil begrense hverdagen din i stor grad.
Er du student? Uten datasentre får du ikke gjort research, dobbeltsjekket kildene dine, og ikke minst levert inn oppgaven din digitalt.
Er du i arbeidslivet? Uten datasentre får du ikke sendt mailer, deltatt i Teams-møter, og i mange tilfeller ville du vært ute av stand til å utføre jobben din på en god måte.
På fritiden kunne du ikke ha handlet verken på nett eller i butikk siden du ikke hadde fått betalt for varene dine. Du kunne heller ikke scrolle på sosiale medier, streame en film, bestilt deg mat eller gått på kino.
Det er mange som sier at de skal «logge seg av», slutte å bruke sosiale medier og ha mye skjermtid. Men selvom du kanskje begrenser bruken av mobilen, så er vi aldri avkoblet lenger. Alt vi gjør er koblet opp mot internett, og vi er alltid pålogga.
Dette var bare noen få eksempler. Datasentre er ryggraden i vårt digitale samfunn, og hver dag bruker vi dem uten å tenke over det – 40 ganger om dagen!