Jump to main content

Datasentre og det grønne skiftet

Har du hørt om det grønne skiftet? Målet er at vi skal klare å omstille samfunnet til et hvor vekst og utvikling skjer innenfor naturens tålegrenser. Det krever fornyelse og innovasjon i alle bransjer. For å få til dette er vi avhengig av digitalisering. Å digitalisere produkter, prosesser eller tjenester skaper et mindre avtrykk. Datasentre er knutepunktet i den digitale infrastrukturen, og uten dem blir det ikke noe grønt skiftet.

Det hevder bærekraftsdirektør i Green Mountain, Torkild Follaug. Det siste tiåret har datasenterbransjen virkelig eksplodert her i Norge, og det er har blitt en bransje som kommer til å fortsette å vokse.

Fornybar energi

Jordkloden er avhengig av det grønne skiftet. – Det grønne skiftet, digitalisering og datasentre går hånd i hånd, sier Follaug. – Datasenterbransjen er en del av løsningen, og vi må sørge for at vi ikke bidrar mer til problemet enn hva som er strengt tatt nødvendig.

I Norge er 98,9% av all strømproduksjon fornybar, og mesteparten av dette kommer fra vannkraft. Green Mountains datasentre driftes på 100% fornybar kraft. – Energikilden er den viktigste innsatsfaktoren i et datasenter, og her i Norge har vi fornybar energi og et kraftoverskudd, sier Follaug.

Kjøling og overskuddsvarme

Inni et datasenter finner vi kilometervis med kabler og ledninger som er koblet til servere. Serverne er hjertet av datasenteret. Det vi kaller for «skyen» er faktisk et datasenter. Et fysisk bygg der digital informasjon lagres og prosesseres trygt.

Servere blir varme. Du kan tenke deg hvis du sitter med en PC på fanget og jobber, så blir den til slutt veldig varm hvis den ikke får ordentlig lufting. Det samme gjelder datasentre. Noen datahaller kan være flere hundre kvadratmeter store, og rommer utrolig mange servere. De blir nedkjølt med for eksempel vann- eller luftløsninger.

Les på Green Mountains

Bærekraftsrapport 2023

Her spiller det kalde klimaet i Norge en viktig rolle. Takket være klimaet vårt, kan datasentrene som bygges her nedkjøles på en mer energieffektiv måte enn i land med varmere klima.

Et annet viktig poeng er at varmen som genereres av datasentre, kan andre dra nytte av. – Ved å transportere overskuddsvarmen til nærliggende aktører eller virksomheter, bidrar vi til ny verdiskapning som krever lite strøm, forklarer Follaug.

Green Mountains overskuddsvarme

Green Mountain har datasentre på Rennesøy, Enebakk, Rjukan, Hamar, London og (snart i )Mainz, Tyskland. Hvert datasenter er unikt, og vi jobber med å skape merverdi på overskuddsvarmen.

På Rennesøy bruker vi fjordvann til nedkjøling av datasenteret. Når det kalde vannet har gjort jobben sin, pumpes litt varmere vann ut igjen. Her jobbes det med å tilrettelegge for gjenbruk av varmen i samarbeid med en hummeropprettsaktør.

Datasenteret på Enebakk samarbeider med en fjernvarmeoperatør, og her jobbes det med å finne løsninger for å få overskuddsvarmen ut i et fjernvarmenett. Det jobbes med en tilsvarende løsning på datasenteret Green Mountain bygger i Mainz i Tyskland i disse dager.

På Rjukan ligger datasenteret på et industriområde som heter Svadde. Våren 2024 ble det lagt ned rør som vil kunne sende overskuddsvarme til et landbasert oppdrettsanlegg for ørret, i tillegg til flere av naboene på området.

Datasentrene i Hamar og London er fortsatt under bygging, men der er Green Mountain i dialog med flere spennende aktører som har planer for hva overskuddsvarmen kan brukes til.

Mennesker, miljø og økonomi

Det er ikke bare fornybar energi og overskuddsvarme som avgjør om et datasenter er bærekraftig eller ikke. – Når det gjelder alle bransjer som jobber mot ulike bærekraftsmål må man tenke på menneskene, miljøet og økonomien, mener Follaug.

En arbeidsplass og menneskene der skaper verdi i form av arbeidsplasser, kompetanse og sosiale forhold. Menneskene skal sørge for at arbeidsplassen minimerer miljøpåvirkning, har lavest mulig utslipp og tar så lite natur som mulig, og for å få til alt dette er man avhengig av en stabil og positiv økonomi.

Hvert år lager Green Mountain en bærekraftsrapport. Alt som kommer fram i den er grundig dokumentert, og må rapporteres. Det sendes inn tall om fornybar energi og oppetid, men også resultatene fra siste medarbeiderundersøkelse og hvor stor andel av de ansatte som er kvinner.

Bærekraft er komplekst, og vi må samarbeide for å skape mest mulig positiv – og minst mulig negativ påvirkning for mennesker, klima og natur.

Relaterte artikler

Datasenterbransjen, krypto og årene framover

I 2021 ble Bjørn Rønning bedt om å etablere en bransjeforening for datasenterindustrien i Norge. Den ble etablert høsten samme året, og hadde 7 medlemmer. Nå, 3 år senere, har foreningen vokst seg til 70 medlemmer, og for bransjen er den en viktig stemme inn mot politikere og myndigheter. Rønning har gjennom karrieren sin bidratt […]

Datasenterbransjens framtid i Norge

Økende digitalisering og etterspørsel etter avansert teknologi har sørget for og kommer til å fortsette og sørge for en betydelig vekst innenfor den norske datasenterbransjen i årene framover. Bransjen spiller en stadig viktigere rolle i den norske økonomien, og sørger for arbeidsplasser over hele landet. Datasenterbransjen er en av de raskest voksende bransjene i verden, […]

Datasentre – kritisk infrastruktur

Du vet når man sier «verden har blitt så liten»! Digitaliseringen har ført oss nærmere hverandre. Folk i Australia er bare noen millisekunder unna, og det samme gjelder all informasjon man kan finne på internett. Dette er takket være datasentre. Du, jeg og hele samfunnet bruker datasentre hver eneste dag, og de spiller en kritisk […]