Jump to main content

Ny datasenterstrategi – Styrker sikkerhet, bærekraft og forutsigbarhet

Datasenteret på Heggvin utenfor Hamar - Nasjonal Datasenterstratgei 2025

Den 27. juni lanserte regjeringen en ny nasjonal datasenterstrategi 2025. Strategien tydeliggjør datasentrenes rolle som kritisk infrastruktur og setter mål for en bærekraftig, sikker og samfunnsnyttig næring. For datasenterbransjen, og for Green Mountain, er dette et viktig signal om politisk vilje til å utvikle næringen videre.

Strategien marker en viktig anerkjennelse av datasentrenes rolle i både digital infrastruktur og grønn industriutvikling.

Hovedmål i strategien

Nasjonal datasenterstrategi 2025 bygger på tre hovedmål:

  • Det skal være attraktivt å etablere datasenter i Norge, og de datasentre som etableres, skal skape ringvirkninger i form av arbeidsplasser og lokal verdiskaping.
  • Datasenter og datasentertjenester skal bidra til Norges trygget og beredskap i fred, krise og krig.
  • Datasenternæringen i Norge skal være bærekraftig og skal ha lavt klima- og miljøfotavtrykk.
Datasentre – kritisk infrastruktur
Les på Regjeringen.no

Les den nye strategien her!

Green Mountain er Norges største datasenteraktør, og Halvor Bjerke, som er Managing Director Nordics, ser på denne strategien som svært viktig.

– Strategien er et viktig skritt i riktig retning. Den anerkjenner datasentre som en del av norsk industri og som en næring med potensial for verdiskaping, arbeidsplasser og grønn omstilling. For oss i bransjen betyr det mye å få denne typen politisk forandring, sier Bjerke.

Halvor Bjerke, Managing Director Nordics i Green Mountain.

Hva betyr dette for bransjen?

Strategien anerkjenner datasentrenes rolle som grunnmur i det digitale samfunnet, og løfter fram Norge som et attraktivt vertsland for datasentre med høye miljø- og sikkerhetskrav. Den viser også at myndighetene tar grep for å sikre nasjonal kontroll over kritisk infrastruktur. Noe som lenge har vært etterspurt i bransjen.

Samtidig gjenstår det mye arbeid før ambisjonene blir virkelighet.

– Vi merker den økende etterspørselen etter kapasitet. Både fra offentlig sektor, næringsliv, og fra globale aktører som ser mot Norge for sikker og grønn dataprosessering og lagring. Men mange prosesser drar ut i tid, og det skyldes særlig tilgang på kraft og areal, sier Bjerke. Han viser blant annet til situasjoner der datasentre ikke blir regnet som industri i plan- og arealsaker.

– Strategien er lovende, men nå trenger vi konkrete virkemidler. Når et datasenter fremdeles kan defineres som «ikke-industri», blir det tydelig at ambisjonene i strategien må følges opp med endringer i praksis, sier han.

Ny datasenterstrategi

Noen av høydepunktene

Viktige tiltak

Bedre oversikt og kontroll over datasentre i Norge, inkludert krav om rapportering og vurdering av merkeordninger.

Utredning av et forbud mot kryptoutvinning i datasentre.

Tiltak for å utnytte overskuddsvarme, blant annet i fjernvarmenett.

Strengere krav til sikkerhet, inkludert samarbeid med relevante myndigheter.

Fokus på kraft og arealer, for å gjøre det enklere å etablere og utvide datasentre i Norge.

Veien videre

Strategien gir et viktig politisk signal om at datasenternæringen er en del av Norges digitale grunnmur. For Green Mountain er det avgjørende at gode intensjoner følges opp med praktiske løsninger. Bare da kan Norge ta en tydelig posisjon som vertsland for fremtidens digitale tjenester, og samtidig bidra til lokal verdiskaping, grønn omstilling og økt nasjonal sikkerhet. – Vi håper strategien blir fulgt opp med konkrete tiltak. Særlig når det gjelder krafttilgang, tilgang til arealer og tydelige regulatoriske rammer som gir forutsigbarhet i utbyggingsløpene, avslutter Bjerke.