Den 27. juni lanserte regjeringen en ny nasjonal datasenterstrategi 2025. Strategien tydeliggjør datasentrenes rolle som kritisk infrastruktur og setter mål for en bærekraftig, sikker og samfunnsnyttig næring. For datasenterbransjen, og for Green Mountain, er dette et viktig signal om politisk vilje til å utvikle næringen videre.
Strategien marker en viktig anerkjennelse av datasentrenes rolle i både digital infrastruktur og grønn industriutvikling.
Hovedmål i strategien
Nasjonal datasenterstrategi 2025 bygger på tre hovedmål:
- Det skal være attraktivt å etablere datasenter i Norge, og de datasentre som etableres, skal skape ringvirkninger i form av arbeidsplasser og lokal verdiskaping.
- Datasenter og datasentertjenester skal bidra til Norges trygget og beredskap i fred, krise og krig.
- Datasenternæringen i Norge skal være bærekraftig og skal ha lavt klima- og miljøfotavtrykk.

Les den nye strategien her!
Green Mountain er Norges største datasenteraktør, og Halvor Bjerke, som er Managing Director Nordics, ser på denne strategien som svært viktig.
– Strategien er et viktig skritt i riktig retning. Den anerkjenner datasentre som en del av norsk industri og som en næring med potensial for verdiskaping, arbeidsplasser og grønn omstilling. For oss i bransjen betyr det mye å få denne typen politisk forandring, sier Bjerke.

Hva betyr dette for bransjen?
Strategien anerkjenner datasentrenes rolle som grunnmur i det digitale samfunnet, og løfter fram Norge som et attraktivt vertsland for datasentre med høye miljø- og sikkerhetskrav. Den viser også at myndighetene tar grep for å sikre nasjonal kontroll over kritisk infrastruktur. Noe som lenge har vært etterspurt i bransjen.
Hvor mange arbeidsplasser genererer et datasenter?
Det kommer an på type og størrelse på datasenteret. Typiske colocation datasentre hvor mange ulike kunder betjenes har høyere antall ansatte per MW kapasitet enn for eksempel store hyperscale datasentre pga. stordriftsfordeler. Samtidig kan man heller ikke kun telle de direkte ansatte hos datasenteroperatøren. Mange andre personer kan ha datasenteret som som faste arbeidsplass gjennom for eksempel å være ansatt i innleid vakt- aller renholdsselskap eller være ansatt hos datasenterets kunder. Eksempelvis er det 77 ansatte som jobber fast ved Green Mountains middels store datasenter på Rjukan. Det tilsvarer over 10 ansatte per MW kapasitet. Ved vårt datasenter på Heggvin estimeres 70 arbeidsplasser per 30MW bygg, noe som tilsvarer 2,3 ansatte per MW. Så her er det store variasjoner basert på størrelse og type datasenter. Ser man på de totale sysselsettingseffektene av en datasenteretablering er de mye større da anleggene sysselsetter mange arbeidstakere gjennom utbygginger og kontinuerlig vedlikehold.
Du kan også finne mye informasjon om datasenter arbeidsplasser i en grundig rapport gjort av Norsk Datasenterindustri.
Finnes det noen rapporter som viser ringvirkningene av et datasenter?
Det er laget flere datasenter ringvirkningsrapporter som omhandler etableringer i datasenterbransjen. Her er noen linker:
- Datasentre i Norge – Ringvirkningsanalyse av gjennomførte og potensielle etableringer – En rapport av Implement Consulting Group på oppdrag fra norske myndigheter
- Ringvirkninger av Green Mountains datasenter på Rjukan – En rapport utarbeidet av Menon Ecocomics på oppdrag fra Green Mountain
- Economic Impact Analysis of new data center in Hamar – En rapport utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra IKT Norge
- Datasenterindustrien i Norge 2023-2024 – En rapport utarbeidet av bransjeorganisasjonen Norsk Datasenterindustri
- Data center in Skien – Economic Impact Analysis – En rapport om ringvirkninger av Googles etablering av datasenter i Skien, produsert av Deloitte Consulting
- Google’s European hyperscale data centres and infrastructure ecosystem – En rapport om ringvirkninger av Googles etablering av datasenter i Frederica, Danmark, produsert av Copenhagen Economics
I tillegg kan følgende rapporter også være interessante:
- Et døgn uten internett – datasentrenes funksjon i vårt digitale samfunn – Scenariorapport utarbeidet av inFuture på oppdrag fra Abelia, Skien kommune og Norsk Datasenterindustri
- Etablering av datasentre – En veiledning fra Kommunal og distriktsdepartementet
Hvorfor er Green Mountain underlagt sikkerhetsloven? Og hva betyr det?
Green Mountain er underlagt Sikkerhetsloven da vår virksomhet blir regnet som en sentral del av den nasjonale digitale infrastrukturen. Dette betyr at selskapet kan anmode om sikkerhetsklarering for eget personell, motta rådgivning og sikkerhetsveilledning fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom), samt motta graderte trussel- og risikovurderinger der det er aktuelt.
Selskapet er også underlagt tilsyn etter sikkerhetsloven. Dette bidrar til å beskytte samfunnskritiske kunder i selskapets datasentre og dermed også verdier av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser
Er datasentre miljøvennlige/bærekraftige?
Noen vil hevde at det mest miljøvennlige/bærekraftige datasenteret er det som ikke blir bygget. For det er unektelig slik at de er store bygg som bruker mye strøm. Dette har en kostnad både i forhold til miljø og klima. Samtidig står verden ovenfor store utfordringer i forhold til å gjennomføre det «Grønne Skiftet«. Det klarer vi ikke uten økt digitalisering. Og det er jo nettopp innen digitalisering at datasentrene er bærebjelken for utvikling. Når vi snakker om bærekratige eller miljøvennlige datasentre snakker vi egentlig om de som har det laveste fotavtrykket både med tanke på klima og miljø. De viktigste faktorene i den sammenheng er følgende: Hva slags type energi datasenteret benytter, hvor energieffektive de er og hva slags inngrep i naturen etableringen forårsaker. I Norge har vi gode forutsetninger for å levere noen av de mest bærekraftige datasentrene i verden.
Samtidig gjenstår det mye arbeid før ambisjonene blir virkelighet.
– Vi merker den økende etterspørselen etter kapasitet. Både fra offentlig sektor, næringsliv, og fra globale aktører som ser mot Norge for sikker og grønn dataprosessering og lagring. Men mange prosesser drar ut i tid, og det skyldes særlig tilgang på kraft og areal, sier Bjerke. Han viser blant annet til situasjoner der datasentre ikke blir regnet som industri i plan- og arealsaker.
– Strategien er lovende, men nå trenger vi konkrete virkemidler. Når et datasenter fremdeles kan defineres som «ikke-industri», blir det tydelig at ambisjonene i strategien må følges opp med endringer i praksis, sier han.
Ny datasenterstrategi
Noen av høydepunktene
Veien videre
Strategien gir et viktig politisk signal om at datasenternæringen er en del av Norges digitale grunnmur. For Green Mountain er det avgjørende at gode intensjoner følges opp med praktiske løsninger. Bare da kan Norge ta en tydelig posisjon som vertsland for fremtidens digitale tjenester, og samtidig bidra til lokal verdiskaping, grønn omstilling og økt nasjonal sikkerhet. – Vi håper strategien blir fulgt opp med konkrete tiltak. Særlig når det gjelder krafttilgang, tilgang til arealer og tydelige regulatoriske rammer som gir forutsigbarhet i utbyggingsløpene, avslutter Bjerke.