Siden 2020 har Green Mountains datasenter, OSL-Enebakk, i Enebakk kommune vært i drift. Nå har Menon Economics analysert de økonomiske ringvirkningene datasenteret har skapt.
Enebakk ligger en liten halvtime utenfor Oslo og har drøyt 11.000 innbyggere. Datasenterets etablering har hatt stor betydning for lokalsamfunnet, både når det gjelder arbeidsplasser og økonomisk vekst.
Høydepunkter fra ringvirkningsrapporten
Arbeidsplasser
Green Mountain sitt datasenter i Ytre Enebakk ble etablert i 2018 og satt i drift i 2020. I 2024 hadde nesten 100 personer OSL-Enebakk som sin faste arbeidsplass, og dette tallet forventes å øke til 130 i løpet av 2025.

Av de som jobber ved datasenteret daglig, er noen direkte ansatt i Green Mountain, mens andre er innleide eller jobber for kunder. Fordelingen er som følger:
- Halvparten er fast ansatte i Green Mountain
- 18 personer er fast innleid arbeidsplass
- 11 personer er ansatte hos kunder
- 23 personer er fast innleide hos kunder
Hva slags ringvirkninger skaper et datasenter?
En nyetablering av et datasenter, påvirker et bredt spekter av bedrifter i ulike næringer, både i utbyggings- og driftsfasen til senteret.
I første omgang vil eieren av datasentret etterspørre varer og tjenester fra flere leverandører. Disse leverandørene vil deretter etterspørre varer og tjenester fra sine underleverandører.
Således vil de første investeringene resultere i økt produksjon, verdiskaping og sysselsetting både for de direkte leverandørene (dette kaller vi «direkte effekter») og deres underleverandører (effektene oppover i verdikjeden som vi kaller «indirekte effekter»).
Summen av de direkte og indirekte effektene er det vi refererer til som ringvirkningseffekter. I tillegg skaper en slik etablering både direkte og indirekte sysselsettingseffekter. Både gjennom de som jobber ved datasenteret og gjennom sysselsetting hos leverandørene til datasenteret og leverandørenes underleverandører.
Konsumeffektene, også kjent som induserte effekter, refererer til sysselsetting og verdiskaping som følger av forbruket til de direkte og indirekte ansatte.
Katalytiske effekter, som ikke alltid er kvantifiserbare, inkluderer læringseffekter, innovasjonseffekter og klyngeeffekter. Det er laget flere slike ringvirkningsrapporter i Norge som tar for seg datasenterbransjen generelt (link). Green Mountain har også fått utarbeidet slike rapporter for noen av sine egne datasentre:
Rapport om datasenteret på Rjukan.
Hvor mange arbeidsplasser genererer et datasenter?
Det kommer an på type og størrelse på datasenteret. Typiske colocation datasentre hvor mange ulike kunder betjenes har høyere antall ansatte per MW kapasitet enn for eksempel store hyperscale datasentre pga. stordriftsfordeler. Samtidig kan man heller ikke kun telle de direkte ansatte hos datasenteroperatøren. Mange andre personer kan ha datasenteret som som faste arbeidsplass gjennom for eksempel å være ansatt i innleid vakt- aller renholdsselskap eller være ansatt hos datasenterets kunder. Eksempelvis er det 77 ansatte som jobber fast ved Green Mountains middels store datasenter på Rjukan. Det tilsvarer over 10 ansatte per MW kapasitet. Ved vårt datasenter på Heggvin estimeres 70 arbeidsplasser per 30MW bygg, noe som tilsvarer 2,3 ansatte per MW. Så her er det store variasjoner basert på størrelse og type datasenter. Ser man på de totale sysselsettingseffektene av en datasenteretablering er de mye større da anleggene sysselsetter mange arbeidstakere gjennom utbygginger og kontinuerlig vedlikehold.
Du kan også finne mye informasjon om datasenter arbeidsplasser i en grundig rapport gjort av Norsk Datasenterindustri.
Hva slags kompetanse må man ha for å jobbe i et datasenter?
Datasentre er avhengige av et variert sett med fagpersoner for å sikre effektiv og pålitelig drift. En av de viktigste faktorene for datasentre er å opprettholde kontinuerlig oppetid, noe som gjør driftsteknikere til den største yrkesgruppen. Disse teknikerne har bakgrunn innen fagområder som elektro, mekanikk, automasjon, dataelektronikk og kjøleteknologi. De har ansvar for å håndtere systemalarmer, overvåke drift, utføre tester og vedlikeholde utstyr. Sammen med sikkerhetspersonell jobber mange i skift, slik at det alltid er noen på vakt, 24 timer i døgnet. I tillegg til teknisk kompetanse, kreves det også administrativ ekspertise for ledelse, prosjektstyring, støttefunksjoner og overholdelse av lovpålagte krav.
Her kan du lese om noe av kompetansen et datasenter har bruk for.
Siden etableringen i 2018 har datasenteret understøttet nærmere 1300 årsverk, fordelt på 350 årsverk i driftsfasen og 950 årsverk i utbyggingsfasen.
Verdiskaping i milliardklassen
Datasenteret har bidratt til en verdiskaping på 2,4 milliarder kroner. Verdiskaping refererer til den merverdien en virksomhet skaper, målt som driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) pluss lønnskostnader. Dette er en sentral indikator i samfunnsøkonomien, da den gjennom konsum og skatt legger grunnlaget for velferd. Kort fortalt illustrerer denne summen hva datasenteret gir tilbake til ansatte, samfunnet og staten.
Green Mountain har investert 3,2 milliarder kroner i datasenteret, hvor den største andelen har gått til bygge- og anleggstjenester.

Her kan du lese ringvirkningsrapporten i sin helhet
Samfunnseffekter
Etableringen av datasenteret har hatt flere positive effekter for lokalsamfunnet. For eksempel muliggjøring av utbedring av vannforsyningen i Enebakk. Kommunen har tidligere opplevd vannmangel, spesielt på varme sommerdager, noe som har vært en belastning for innbyggerne.
Som en stor vannforbruker grunnet sin vannbaserte kjøleløsning, har Green Mountain bidratt økonomisk til utvidelsen av vannverket og dekket en fjerdedel av kostnadene. Dette har sikret at tjenestekvaliteten kan økes, uten at de øvrige brukerne får økte kostnader.
Videre har byggingen av datasenteret hjulpet byggebransjen i en utfordrende økonomisk periode preget av høye renter, stigende råvarepriser og generell usikkerhet. Byggeaktiviteten ved datasenteret har bidratt til å opprettholde en stabil arbeidsmengde.
Denne rapporten viser hvordan et datasenter kan gi brede samfunnsøkonomiske gevinster, og styrke lokalsamfunnet.